perjantai 5. elokuuta 2011

Ruokaperjantai - tapaksia ja sangriaa

Tietääkö kukaan sellaista hassua kokkausohjelmaa kun: "Kokataanko teillä? - (Take home chef)"? Sitä esitetään ainakin Livillä. Siinä aussikokki Curtis Stone valitsee supermarketista yhden asiakkaan, jonka kotona hän laittaa kolmen ruokalajin illallisen. Aika erikoinen ohjelmakonsepti, mutta Curtisilla on ihan minun makuun sopivia, helppoja reseptejä. Viime viikolla päätinkin järjestää miehelleni tapasillan ja kokeilin samalla muutamaa Curtisin ohjetta.

Tapasillan menu:

- marinoituja jättikatkarapuja ja avocadosalsaa
- paistettua halloumia ja punasipulivinegretteä
- mozzarellaa ja grillattuja tomaatteja
- yrttiöljyllä siveltyä ciapattaa
- marinoituja oliiveja (nämä olivat tällä kertaa kaupasta valmiina ostettuja)
- juomana sangriaa




Marinoidut jättikatkaravut:

- 200-300 g jättikatkarapuja (pakastetut käy hyvin)
- 1 punainen chili
- 1 lime
- nippu ruohosipulia
- 3 rkl oliiviöljyä

1. Pilko chili. Jos et pidä kovin tulisesta ruuasta, niin poista siemenet ennen pilkkomista.

2. Raasta limestä vihreä kuoriosa.

3. Silppua ruohosipuli.

4. Laita jättiravut grillin kestävään (alumiini)vuokaan. Hiero mausteita rapuihin. Kaada päälle oliiviöljyä ja jätä jääkaappiin maustumaan siksi aikaa, kun teet muut valmistelut.


Avocadosalsa:

- 2 kypsää avocadoa
- puolikkaan limen mehu
- ripaus suolaa

1. Kuori avocadot ja muussaa esim. perunasurvimella kulhossa.

2. Lisää puolikkaan limen mehu ja ripaus suolaa.

3. Laita jääkaappiin kelmun alle maustumaan.


Punasipulivinegrette:

(tämän voi hyvin tehdä jo edellisenä päivänä jääkaappiin maustumaan)

- 1 pieni punasipuli
- 3 rkl valkoviinietikkaa (tai valkoista balsamicoa)
- 1 rkl hunajaa (tai fariinisokeria)
- ½ dl oliiviöljyä
- ripaus suolaa ja mustapippuria

1. Kuori ja silppua sipuli pieneksi.

2. Lisää viinietikka ja hunaja.

3. Vispaa öljy sekaan ohuena nauhana.

4. Mausta ripauksella suolaa ja pippuria.

5. Jätä jääkaappiin maustumaan.




Grillatut pikkutomaatit:

- n. 250 g pikkutomaatteja
- tuoretta basilikaa
- 1 valkosipulinkynsi
- oliiviöljyä
- balsamicoa
- sokeria
- suolaa
- mustapippuria

1. Leikkaa tomaatit puoliksi ja laita grillin kestävään vuokaan.

2. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi pieneksi. Levitä silppu tomaateille.

3. Ripottele tomaattejen päälle hiukan oliiviöljyä, balsamicoa, sokeria, suolaa ja mustapippuria.

4. Revi lopuksi tomaattejen päälle runsaasti basilikan lehtiä ja laita sivuun odottamaan grillaamista.




 

Yrttiöljyllä sivelty ciapatta-leipä:

- n. 6 viipaletta ciapattaa (tai muuta maalaisleipää, edellispäiväinen käy hyvin)
- muutama oksa tuoretta rosmariiniä
- 2-3 valkosipulinkynttä
- ½ dl oliiviöljyä

1. Silppua rosmariini ja kuoritut valkosipulinkynnet pieneksi.

2. Sekoita silput oliiviöljyyn.

3. Valele leipäviipaleet yhdeltä puolelta runsaalla mausteöljyllä.

4. Laita sivuun odottamaan grillaamista.





Nyt ollaan valmiita grillaamaan. Vie grilliin jättiravut, tomaatit ja leivät. Toki nämä onnistuvat myös uunissa. Halloumin voi myös grillata, mutta itse pidän enemmän pannulla paistetusta. Mozzarellaa pilkoin valmiiksi tarjolle n. 200g.



Sitten vaan kaikki kastikkeet, juustot sekä grillatut tuotteet pöytään ja eiku syömään!
Pakko sanoa, että kyllä oli hyvää!!






 
Juomaksi tein  meidän jo monasti hyväksi toteamaa Sangriaa.



Tämän hetkinen suosikkisekoitus syntyy seuraavalla ohjeella -

Sangria:

- pullo punaviiniä (kuvassa näkyvä Caballo de Mendoza n. 6 €, sopii tarkoitukseen loistavasti)
- yhden appelsiinin mehu
- yhden limen mehu
- yhteensä reilu litra spriteä + vichyä (juoman makeutta on näiden avulla helppo säädellä)
- pakastemansikoita jääpaloiksi

~~~

Rilla ja Peppi viihdyttivät itseään ruuanlaiton lomassa painimalla ja riehumalla -




Mukavaa ja maukasta viikonloppua kaikille!




4 kommenttia:

  1. naM, sanon mä. ja ihmettelen, miksi näitä ei tehdä MULLE.

    täällä pizzaperjantai (lapsi kyllä halusi nakkikastiketta) ja mun tekemä pohja onnistui ensimmäisen kerran! katkarapu-chili-valkosipulipizza oli naM :) pojilla oli ihan omat plätkyt. jimpsun pizzassa oli jauhelihaa ja kinkkun, ilman pohjaa. hän tykkäs :D

    pimuille suukkoja <3

    VastaaPoista
  2. niNni: hyvä sinä, hienosti tehty! Toi katkarapu-setti on vaan NIIN paras! Ja Jimpsun pizza kuulostaa kans herkulta! (tottakai koirallekin tehdään oma pizza, lol!)

    VastaaPoista
  3. Oi NAM mitä ruokaa ja juomaa, mahtavat herkut! Vitsi, koskas vois tulla kylään? ;D

    VastaaPoista
  4. Nina: täytyy sanoa, että nää oli kyllä NAM! Varsinkin noista ravuista tais tulla uus vakkari. Ne just, niin ja leipä, oli tehty sen hassun ohjelman ohjeella ja molemmat osu kyllä meikäläisen makuhermoon! Että tänne vaan syömään! Tehdään sangriasta sellainen "imettäjäystävällinen" versio. ;)

    VastaaPoista

Kiitos kommentista! Ü