perjantai 10. helmikuuta 2012

Ruokaperjantai - halloumisalaatti, katkaraputäytteiset avocadot ja tomaatti mozzarella avocado -leivät

Onpas taas viikko mennyt nopeasti! Pakkasta on riittänyt ilmeisesti koko maassa ja onneksi myös upeita, aurinkoisia päiviä.





Tänään ajattelin jakaa kanssanne muutaman tosi helpon ja nopean ruokaohjeen, joissa kaikissa on käytetty avocadoa. Olen itse kovasti tykästynyt avocadon pehmeään makuun. Avocado on lisäksi erittäin täyttävää ja myös terveellistä ravintoa sisältäen runsaasti hyvälaatuisia rasvoja. Nykyään monesta kaupasta saa myös ostaa valmiiksi kypsytettyjä avocadoja, joten enää ei välttämättä tarvitse ennakoida avocadon syömistä monta päivää etukäteen. Siskontyttö vinkkasi taannoin käyttämään halloumisalaatissassa tomaatin sijaan viinirypäleitä. Vinkki oli tosi hyvä, joten tässä salaatin ohje teillekin -



Halloumijuustosalaatti avocadolla ja viinirypäleillä:


- erilaisia salaatteja (esim. 1 ruukku jääsalaattia ja puoli rasiaa valmista salaattisekoitusta)
- puolikas kurkku
- 1 - 2 kypsää avocadoa
- viinirypäleitä
- 1 paketti halloumijuustoa
- pähkinöitä (esim. cashew ja/tai manteli)
(- keitettyä pastaa)
(- valmista salaatinkastiketta)







1. Jos käytät salaattiin pastaa, voit laittaa sen hetkeksi marinoitumaan valmiiseen salaattikastikkeeseen, jolloin pastasta tulee tosi paljon maukkaampaa. Itse pidän tosi paljon Felixin Yrtti-Balsamico -kastikkeesta. Laiton n. viiteen desiin keitettyä pastaa ½ dl kastiketta.



2. Paahda pähkinöitä hetki kuivalla, kuumalla pannulla.





2. Leikkaa halloumi n. sentin viipaleiksi ja paista viipaleet pannulla molemmilta puolilta ruskeiksi.





3. Revi kulhoon salaattia. Pese, kuori ja kuutio kurkku. Pese ja puolita viinirypäleet.

4. Puolita avocado(t) ja poista kivet. Kuutioi hedelmänliha ja lisää salaatin joukkoon.






5. Laita tarjolle salaatti, pasta, halloumi, pähkinät ja salaatinkastike.






6. Kokoa aineksista mieleisesi annos ja nauti!






Katkaraputäytteiset avocadot:


- 1 purkki kermaviiliä tai turkkilaista jugurttia (200 g)
- 200 g tuorejuustoa (esim. valkosipulilla maustettua)
- 1 pussi pakastekatkarapuja sulatettuna (180 g)
- 1 ruukku ruohosipulia
- 1 rkl sitruunamehua
- valkopippuria
- ripaus sokeria
- 2 kypsää avocadoa




1. Sulata katkaravut. Itse laitan aina pussin suoraan kuumaan veteen ja valutan katkaravut sen jälkeen vielä siivilässä kuiviksi ennen käyttöä.

2. Sekoita kulhossa kermaviili (tai turkkilainen jugurtti) ja tuorejuusto keskenään. Jugurtti sopii kastikkeeseen hyvin sekä makunsa että koostumuksensa puolesta. Sen avulla täytteestä tulee paksumpaa ja se pysyy siten paremmin avocadojen päällä.

3. Lisää katkaravut, silputtu ruohosipuli, sitruunamehu, n. 1 tl valkopippuria (joko jauheena tai rouheena) ja ripaus sokeria. Maista ja lisää tarvittaessa mausteita. Anna kastikkeen tekeytyä hetki jääkaapissa.




4. Halkaise avocadot ja poista kivet. Sivele puolikkaiden pinnat kevyesti sitruunamehulla tummumisen estämiseksi.

5. Tarjoa katkarapukastike avocadonpuolikkaiden kanssa. Jos kastiketta jää yli, se maistuu erinomaiselta myös leivän päällä.





Tomaatti mozzarella avocado -leivät:


- 4 viipaletta leipää
- pari rkl valmista pestoa
- 1 pallo tuoretta mozzarellaa
- 1 kypsä avocado
- minitomaatteja tai pari isoa tomaattia






1. Sivele leipäviipaleet pestolla.

2. Viipaloi mozzarella ja lado viipaleet leipien päälle.

3. Halkaise avocado ja poista kivi. Viipaloi avocado ja lisää viipaleet leiville.

4. Pese ja viipaloi tomaatit. Laita viipaleet leiville päällimmäiseksi ja syö!







Leivistä olen tainnut mainita täällä ennenkin, mutta niin hyviä ne ovat, että ansaitsevat kyllä tulla mainituksi uudelleenkin.

Mites te muut siellä - kuuluuko avocado ruokavalioonne?




Aurinkoista viikonloppua!




PS. Marja-Leena, Ossin emäntä, laittoi minulle edellisen postauksen kommenttilaatikkoon linkin lehtijuttuun, joka todella lämmitti sydäntä, kiitos vielä! ♥ Käykääpä tekin kurkkaamassa!




11 kommenttia:

  1. kuuluu ja ottaisin noita kaikkia nyt, kiitos :)
    nam!

    VastaaPoista
  2. Meidän perheessä syödään paljonkin avokadoja. Täytettyinä ja salaateissa. Nykyisin käytän ruuanvalmistuksessakin avokadoöljyä. Se on hieman hintavampaa mutta siitä ei tule mitään makua ruokaan. Oliiviöljyähän ei käsittääkseni edes suositella paistamiseen.Syytä en tiedä. Eikös vain ollut liikkisjuttu se westiepentujen pelastaminen.Näin sen ensin yhdessä viikkolehdessä ja sitten ajattelin, että voisihan siitä olla netissäkin jotain. Hyvät viikonloput Ossilasta.M-L ja Ossi (joka kuorsaa)

    VastaaPoista
  3. niNni: <3 :)

    Marja-Leena: oletko koskaan katsonut Livillä näytettävää Sikke Sumarin ruokaohjelmaa? (Vanhat jaksot löytyy varmaankin myös Ruutu.fi:stä). Sikke käyttää ohjelmassa paljon sekä oliiviöljyä että juurikin tuota mainitsemaasi avocadoöljyä, josta löytyy myös sitruunalla maustettu versio. Kylmäpuristettua oliiviöljyä ei suositella käytettäväksi paistamiseen korkeissa lämpötiloissa. Avocadoöljy taas kestää hyvinkin korkeita lämpötiloja. Oliiviöljy sopii silti ihan hyvin esim. sipulin kuullottamiseen yms.

    On todella liikkis tuo tarina westiepennuista irlanninsussarin hoivissa. <3 Kiitos vielä, että vinkkasit! <3

    VastaaPoista
  4. Salaatti näyttää aikas herkulliselta, taitaa päätyä kokeiluun! Toki avokado on hyvää pelkältäänkin, mustapippurilla, suolalla ja valkosipulijauheella maustettuna, suosittelen kokeilemaan!:)

    VastaaPoista
  5. Jaltsalandia: kokeile ihmeessä, salaatti on namia! :)

    Juu, usein tulee syötyä avocadoa ihan vaan suolalla, pippurilla ja sitruunamehulla maustettuna. Valkosipulijauhetta täytyykin joskus kokeilla vielä lisäksi. Kiitos vinkistä! <3

    VastaaPoista
  6. En ole koskaan tykännyt oikein avokadosta. Nyt kävinkin miettimään, että onkohan ne olleet aina raakoja :P

    -Koiratäti

    VastaaPoista
  7. Koiratäti: raaka avocado on kamalan makuista, joten tee nyt varmuudeksi vielä yksi "koemaisto" kypsällä avocadolla, ennen kuin täysin luovutat sen suhteen. ;D

    VastaaPoista
  8. Eipä kuulu avokado ruokavalioomme. Joskus nuorena kasvatin siitä kivestä kasvin. En tosin muista kuinka isoksi se kasvoi.

    Noi viinirypäleet näyttää kyllä herkulliselta salaatissa ja joskus me laitetaankin niitä salatin joukkoon. Pähkinöitä ei oo ikinä salatin joukkoon juolahtanut laittaa, ne syödään meillä silläseltään suoraan pussista. Noi leivät - nam....taidankin lähteä jääkaapille ;)

    VastaaPoista
  9. Ellieli: hihhihhih, 'avocadosamiksia' ollaan! ;D Minäkin olen nimittäin kasvattanut kauan sitten lapsena avocadon kivestä kasvin. Ei siinä kyllä avocadoja kasvanut.. :D

    Muistelenkin, että sinä et ole mikään suuri salaattejen ystävä. Minä taas voisin vaikka elää pelkillä salaateilla, jos niissä vaan olisi tarpeeksi juustoa, pähkinöitä ja muita herkkuja. ;D

    VastaaPoista
  10. Mitä oonko mä sanonut etten tykkää salaateista? Huups. Nyt korjaus asiaan. Siis joo, enhän mä tykkää salaatista jos siinä on vaan pelkkää salaattia. Mies joskus tekee sellaista ja laittaa sitten päälle salaatinkastiketta. Mutta tykkään kyllä mitä enempi tavaraa salaatissa on. Esim. ystävyyssalaatista, joka on poikani aikoinaan kokkikerhosta tuoma resepti, tykkään ihan hirveästi. Voisinkin laittaa sen ohjeen tuonne Ellin blogiin. Itse vaan olen niin laiska tekemään salaatteja, pitäisköhän taas ryhdistäytyä?

    VastaaPoista
  11. Ellieli: juu, kyllä mulle oli jotenkin jäänyt mieleen, että sä et ole mikään salaattien suuri ystävä. Enkä mäkään muuten tykkää mistään kiinankaaliraasteista yms. Mutta rakastan kaikkia ruokaisia salaatteja, joissa just on 'paljon tavaraa'. ;) Haluan ihan ehdottomasti tuon mainitsemasi "ystävyyssalaatin" ohjeen, joten kipi-kapi postausta tekemäöän. :DD

    VastaaPoista

Kiitos kommentista! Ü