perjantai 17. helmikuuta 2012

Ruokaperjantai - uunilohi kahdella tapaa, piparjuurikerma, palsternakkaperunamuusi ja uunivihannekset

Tänä talvena on ilmeisesti tasan kaksi erilaista säätilaa. Joko on hiRRRveesti pakkasta tai sitten sataa lunta. Tällä viikolla on ollut lumisateen vuoro.




Näin talvella meillä syödään aika usein uunilohta. Ajattelinkin tänään jakaa kanssanne kaksi helppoa uunilohiohjetta.


Uunilohta piparjuurikerman, palsternakkaperunamuusin ja uunivihannesten kanssa:


Lohta varten tarvitset:

- n. kilon pätkä ruodotonta merilohifileetä
- nippu tuoretta tilliä
- 2 sitruunaa
- suolaa
- valkopippuria




1. Laita uuni kuumenemaan 200°:een.

2. Laita lohipala uunin kestävään vuokaan. Ripottele pinnalle reilusti (hiutale)suolaa ja rouhi päälle valkopippuria.

3. Taittele lohen päälle reilusti tuoreen tillin varsia.

4. Viipaloi sitruunat ja viimeistele lohi päällystämällä se kauttaaltaan sitruunaviipaleilla. Tilli ja sitruuna antavat uunissa lohelle makua ja estävät samalla lohen kuivumisen.

5. Paista uunin keskitasolla n. 20 - 30 min.




Palsternakkaperunamuusiin tarvitset:

- n. ½ kiloa palsternakkaa
- n. ½ kiloa jauhoisia perunoita
- suolaa
- maitoa
- voita/margariinia


1. Keitä kuoritut perunat ja palsternakat kiehuvassa vedessä kypsiksi.

2. Soseuta perunasurvimella (tai sähkövatkaimella).

3. Lisää soseeseen kuumaa maitoa sen verran, että saat muusista haluamasi paksuista

4. Mausta suolalla ja voinokareella.


Uunivihanneksiin tarvitset:

- pari paprikaa
- salaattifenkoli
- 1 - 2(puna)sipulia
- tomaatteja
- oliiviöljyä
- viinietikkaa (esim. valkoista balsamicoa)
- ripaus sokeria
- mustapippuria
- yrttimausteseosta
- (yrtti)suolaa paistamisen jälkeen



1. Pilko paprikat ja tomaatit ja levitä uunipellille tai uunivuokaan.

2. Viipaloi fenkoli sekä kuoritut sipulit,

3. Sekoita kulhossa sipuli- ja fenkolisiivujen joukkoon pari rkl oliiviöljyä, loraus viinietikkaa, ripaus sokeria, mustapippurirouhetta ja yrttimausteseosta.

4. Levitä seos paprika- ja tomaattilohkojen päälle.

5. Paista 200 - 225°:ssa uunin keskitasolla n. 10 - 15 min.

6. Mausta (yrtti)suolalla paistamisen jälkeen.


Piparjuurikermaan tarvitset:

- 1 purkki kermaviiliä (200 g)
- 1 rasia piparjuurituorejuustoa (n. 100 g)
- 1 rkl sitruunamehua
- nippu tilliä silputtuna
- ripaus sokeria
- suolaa
- mustapippuria
(- raastettua piparjuurta (tuubista), jos haluat kastikkeesta voimakkaamman makuista)





1. Sekoita kulhossa kermaviili ja tuorejuusto.

2. Lisää sitruunamehu ja tillisilppu.





3. Maista ja mausta sitten makusi mukaan sokerilla, suolalla, mustapippurirouheella ja tarvittaessa vielä raastetulla piparjuurella.

4. Laita kastike hetkeksi jääkaappiin vetäytymään ja tarjoa sitten uunilohen kanssa.







Toinen lohiresepti on sellainen, jota olen tehnyt jo ihan opiskeluajoista lähtien. Tämä ruoka syntyy tosi vähistä aineksista ja vähällä vaivalla. 


Smetanauunilohi:

- pätkä (kirjo)lohifileetä (n. 600 g)
- 1 prk smetanaa (120 g)
- 3 rkl maitoa tai kermaa
- 1 tl dijonsinappia
- suolaa
- valkopippuria
- (kuivattua)tilliä
(- kalamausteseosta)




1. Laita uuni kuumenemaan 200°:een.

2. Ripottele lohifileen päälle vähän (hiutale)suolaa.

3. Sekoita keskenään smetana, maito/kerma, sinappi ja mausteet.

4. Levitä seos lohifileen päälle ja paista uunin keskitasossa n. 20 - 30 min.

5. Tarjoa lohi esim. perunamuusin ja höyrytetyn parsakaalin kanssa.






~~~


Loppuun vielä hauska pätkä Putouksesta, koska täällä ollaan putouskuumeen kourissa. Koettakaa kestää..



Hauskaa viikonloppua!










14 kommenttia:

  1. Uunivihannekset näyttävät erityisen hyviltä, ja lohi smetanalla kuorrutettuna, nam!

    Lunta sataa täälläkin, mikäs siinä, onpahan maa taas hetken valkoinen ja herra koiran tassukarvat pysyvät lenkillä puhtoisina :)

    VastaaPoista
  2. Olipas makoisan tuntuisia reseptejä. Mjammmm. Täytyy kokeilla pikaisesti. meillä tykätään syödä kalaa ja minä pidän ihan älyttömästi palsternakasta joten koetetaan mitä tytär ja mies sanovat. Voi olla, että he eivät ole yhtä ihastuneita siihen palsternakan makeaan makuun mutta yrittänyttä ei laiteta... Koiruliineille Ossilta virtuaalipusut. Ai täytyy sinullekin hehkuttaa uuden tietokoneen ihanuutta. Oli ihan kamalaa illa muutama päivä pimennossa mäyrisblogeiltanne. Terveisin M-L ja Ossi

    VastaaPoista
  3. Voi miten mää aina meen tähän samaa kuoppaan ja luen tämän ennen kotiinlähtöä karmeessa nälässä. Eikä oo edes palastakaan suklaata.....huoh !!
    Isännän lempireseptejä ihan takuuvarmasti. Pitääkin kokeilla vaikka tuotta ensimmäistä, siinä kun on myös mulle jotain eli kasviksia. Kalaakin syön, mutta nykyään sitäkin vähenevässä määrin. Kasvikset valtaa aina enemmän tilaa. Lihaa en syö missään muodossa, en ole syönyt enää vuosiin. Kun ei pysty, se eettisyys jne jne. Ja öklöttää, ei mee kurkusta alas eikä edes suuhun.....kun ei pysty.

    Leena Heffner on kerrassaan vetävä mimmi ja niin ihanan läsnä koko ajan. Siinä mulle roolimalli tänne töihin. Erityisesti pomojen suhteen. Vaikka niillä mitää huumorintajua oo! Rutikuivia.

    Täällä on tullut lunta koko päivän tihuuttamalla just harmiksi asti ja tuulella varustettuna. Yök. Lumitöitä. Yök. Eikä meidän hienohelmat tykkää tästä.

    Mun blogissa on sanakirja eli Turun murteen lyhyt oppimäärä. Siitä rupeet opettelemaan. Huumorimielessä.:)

    viikonloppua sinne Rillalaan ja myös Pepille. Kyl se mami sen lumen heittelee sivuun että pääset pihalle. Kylmähän siellä ei nyt ole. Lumeen katoamisesta ei ole pelkoa, kun olet oikean värinen. Toista se on näiden valkoisten, aina saa hakee ja ihmetellä.
    Muiskis !!

    VastaaPoista
  4. Jaltsalandia: fenkoli sopii mun mielestä jotenkin tosi hyvin kalan kanssa ja siksi mä laitan aina sitä uunikasviksiin/-vihanneksiin, jos tarjolla on myös kalaa.

    Se on kyllä totta, että puhdas, uusi lumi teke maisemasta tosi kauniin. Silti mieleni elää jo kevääsä ja kesässä..

    Jalolle suukkoja! <3

    Marja-Leena: palsternakka varmasti juu jakaa mielipiteitä. Kokeile vaikka ensin laittaa vaan kolmannes palsternakkaa ja loput perunaa, jos muu perhe "sopeutuisi" siten makuun paremmin?

    Voin vaan kuvitelle, miten orpo-olo olis tosiaan, jos joutuisi pitkäksi aikaa "blogipimentoon". :o Kiva, että se on osaltasi nyt ohi, jei!

    Liftari: mulla meinaa kans välillä jäädä kalan syöminen vähiin. Alkaa öklöttää just samalla tavalla kun kävi aikanaan lihan kanssa. Mäkin luovuin lihan syömisestä kaikissa muodoissaan jo parikymmentä vuotta sitten. Ei vaan maistunut enää. Kalan oon silti päättänyt yrittää pitää ruokavaliossa kahdesta syystä. Uskon sen olevan terveellistä ja sillä tavalla ruokavalio on vähän monipuolisempi ja edes vähän lähempenä miehen ruokavaliota, johon kuluu aika lailla kaikki mahdollinen.

    Toi olikin hyvin sanottu Heffnerin Leenasta. Hän todella on läsnä! Hänen juttunsa jaksavat kyllä naurattaa meikäläistä. Hulvaton tyyppi! :D

    Kävinkin jo tutustumassa mainioon sanakirjaasi ja meinasin tukehtua kahviin, kun alkos niinpal kauhiasti naurattamaan! :DDD

    Lumen tulo, pakkaset, yms. sais meikäläisen puolesta jo riittää. Hmpf.. Kevät, tule jo!

    Terkkuja teille kaikille meiltä kaikilta! Viettäkää kiva viikonloppu! <3<3<3

    VastaaPoista
  5. Moikka!

    Tultiin tänne kertomaan, et meillä on ollu taas jännä päivä! Ja se jännyys alko heti aamusella kun me oltiin mamin kanssa lenkillä. Mami nimittäin PIMAHTI. Joo-o, ihan tosissaan. Ei meille vaan yhelle toiselle koiratädille, jolla on sellanen russeli. Russelimummu kai, vaikuttais vähän vanhemmalta koiralta, näin me on aateltu.

    Se russeli alkaa heti kiljua niinkun päätä leikattas kun se näkee toisen koiran, ja meidän tapauksessahan se näkee toisen koiran kolmena, et varmaan siks se huutaa niin pirusti. Ja kovaa ja koko ajan, niin kauan kun se toinen koira on näköpiirissä. Se on ihan hepulissa ja kirkuu vaan.

    Se huutaminen ja kirkuminenhan ei vielä itsessään olis isokaan ongelma meille, jos se täti lähtis eri suuntaan tai edes yrittäis tehdä jotain tilanteen rauhottamiseks, MUTTA se vaan tulee ihan suoraan kohti sen kirkujan kanssa. Sesse on flexissä ja tulee kiljuen edellä ja täti perässä niinkun se olis ihan normaalia koiran ulkoilutusta. Ja ne tulee meitä päin huutaen, ja me ensin katotaan ja sit meidän Hissulta palaa hihat ja sekin alkaa huutaa. Voi jumatsukka!!!

    No, tänään tää taas tapahtu ja mami aatteli, et nyt riittää meille. Kun ne oli menny ja mami oli saanu Hissun rauhottumaan, me lähettiin niitä vastaan ja tavotettiinkin ne korttelin toisella puolella. Siinä sit mami pysäytti ne ja sano, et haluu keskustella. Ja vielä siinäkin se koiratäti oli laskemassa sitä kirkuvaa koiraa meidän lähelle, mut mami sano et "NYT PIDÄT SEN KOIRAN SIELLÄ SELKÄS TAKANA!" Mami kysy siltä et miks se tulee suoraan kohti toisia kun sen koira on niin stressaantunu et huutaa suoraa huutoo. Kääntyis ympäri tai menis sivutielle tai mitä vaan, mut ei viittis terrorisoida muita kulkijoita. Kohta kirkuu kaikkien koirat kun se tekee noin.

    No, sehän voitiin arvata mitä se vastas... " Pidä huoli omista koiristas!" Niin se sano. Niinhän mami pitääkin! Se ei haluu et meitä ahistaa muut koirat eikä et mekin ruvetaan kirkumaan muille. Sit mami sano sille tädille pari valittua sanaa ja ei ollu yhtään kivat tunnelmat. Ne kirkujat lähti litomaan eikä jääny rakentavasti keskustelemaan. Katotaan nyt tuleeks ne enää ikinä meitä vastaan. Sen tädin pitäis hommata ammattiapua sille koiralleen, johan se kuolee sydänkohtaukseen kun noin huutaa.

    Ja sit iltapäivällä kun poika tuli kotiin, mä en suostunu varaamaan ollenkaan toiselle etutassulleni... ja poika soitti mamille töihin, et Tyyne ei astu yhelle jalalleen. Ja sit TADAAAAA! mami tuli vikan tuntinsa jälkeen pikapikaa taksilla kotiin kattomaan mun pipiä. Mut HAH! se olikin jo parantunu!

    Kiva jekku mamille. Tulipahan taas liikettä eukkoon ;-)

    Lumiset terkut teille! Ja pyytäkää mammaltanne maistiaiset siitä lohesta! Me lähetään nyt hiihtolomalle.

    t. 3 sheltin Tyyne

    VastaaPoista
  6. Nammmmm! Lohi on niin hyvää, ja parsakaali. Syökö pitkuli ja westitypykkä parsakaalia? Täällä uppoaa kaikki kasviksetkin nykyään kilpailun siivittämällä kiihkolla :)) Bassen laihiksen kannalta erittäinkin hyvä asia...

    VastaaPoista
  7. Tyyne + muut sheltit ja mami: no, voehan hitsiläinen! On teillä ollu taas touhua! ;D

    HiRRRveen rasittavalta tyypiltä kuulostaa kyllä sen russeli-raukan emäntä, blaah.. Onneks teidän mami avas suunsa ja teki tätsälle selväks oman kantansa. Toivotaan, että ne tajuaa jatkossa kiertää teidän jengin kaukaa!

    Aika ovela Tyyne kyllä oot, kun pidät sen teidän mamin vähän varpaillaan. ;D Ja toisaalta hyvä kuulla, että sun tassut on kaikki neljä kunnossa. Saat sitten hiihtolomalla vapaasti juoksennella. Hauskaa lomaa teille koko poppoolle! Pitäkää kivaa! <3<3<3

    Mai: mui mukava!

    Juu, kyllä meillä koko perhe tykkää parsakaalista. ;D Onko Mr. Basse laihikselle, hitsi.. ;) No, mut hyvä, jos kasvikset maistuu, niin ei kai siinä sit mitään.

    Suukkoja molemmille poitsuille ja paljon terkkuja emännälle! <3<3<3

    VastaaPoista
  8. Lohi on yksi perheemme herkkuruuista, vaikka sitä usein kuuleekin moitittavan. Meillä lohta nautitaan pannulla paistettuna, savustettuna tai uunilohena, mausteena on suolaa, ei muuta. Itse laitan lautasella vielä vähän sitruunaa päälle, mutta pidän lohen mausta ihan sellaisenaan ilman lisukkeita. Toki syömme muutakin kalaa, mutta usein hinta ratkaisee. Itse pyydystettyä kuhaa syödään silloin, kun sitä saadaan. Kaupasta en ole tainnut ostaa koskaan. Ainakin viimeksi kuhafile näytti maksavan melkein 30 euroa kilo. Jos nuoriso on tulossa syömään, pitää kalaa olla enemmän kuin 150 g per nuppi.

    Olipas se mukava, että Leena pääsi finaaliin, ja ja ja ja... oli aivan hirrrrrvee se Leena perhe ja ja ja ...

    VastaaPoista
  9. Aikku: älähän hättäile! Poistin kokeeksi kommentoinnista sanavahvistuksen, kun alkoi suututtaa sen uusi, hankaloitunut muoto. Eli ei sun kommentti mihkään kadonnut (vaikka sitäkin kyllä todella tapahtuu.. Nim. kokemusta on :S).

    Minäkin pidän lohesta, vaikka sitä paljon, juu, parjataankin ja pohditaan raskasmetallipitoisuuksia yms. Nykyään ei oikein kai voisi mitään syödä, jos kaikkien kaikkia mielipiteitä, tutkimuksia, jne. noudattaisi. Maalaisjärjellä on mentävä. :) Kuhastakin pidän, mutta se on tosiaan melkoisissa hinnoissa. Tosin, meitä on usein vain kaksi syöjää, joten kyllä kuhaa, ahventa tai siikaa tulee aina välillä ostettua.

    Ai sielläkin fanitetaan Leenaa, niin täälläkin. Aivan hiRRRveen hauska hahmo! :D

    VastaaPoista
  10. Siis täällä ainakin yksi superonnellinen tuosta kirjainpoistosta. Olen koettanut miettiä mitä hyötyä siitä on, jos on kommenttien valvonta kuitenkin päällä. En jaksa uskoa, että meidän mäyrisblogeihin olisi häirikkökommentteja tulossa kauheasti. Nehän voi joka tapauksessa jättää julkaisematta. Tälläiselle vähän "näkövammaiselle" ihan superjuttu (jos pysyy ne kaameat kirjainyhdistelmät poissa) Terveisin M-L ja kuorsaava Ossi.

    VastaaPoista
  11. Minäkin poistin kommenttien sanavahvistukset molemmista blogeista (jos sen osasin tehdä), koska ainakaan näillä silmälaseilla en saanut ikinä selvää siitä mustavalkosyheröisestä sanasta. Hermot meinasi mennä ja toivotaan nyt, ettei kovasti tule roskapostia.

    VastaaPoista
  12. Marja-Leena: juu, en tajua mihin ne Bloggerin entiset, jotenkin siedettävät, vahvistukset katosi? Nää uudet on GAAMEET! Ei kai kukaan niistä saa selvää. Ei paljon huvita kommentoida, jos se sitten tyssää siihen, että ei saa kommenttia sanavahvistus takia lähetettya.

    Sanavahvistuksilla kai torjutaan häirikköohjelmien lähettämää roskapostia, jota olen joidenkin blogien kuullut saavan hyvinkin isoja annoksia. Sekin on tietysti tylsää, jos joutuu kovin tarkkaan esiseulomaan kommentit ennen julkaisua. Mutta itse ajattelin ainakin kokeilla tätä systeemiä, koska en tosiaan voi sietää niitä uusia sanavahvistuksia.

    Meillä on tänään TAAS satanut valtavat määrät lunta, huoh.. Mukavaa sunnuntaita silti teille sinne Ossilaan! <3

    Aikku: samasta syystä itsekin poistin sanavahvistuksen. Kuka niistä tuhruista muka voi saada selvää? ARGH! Toivotaan tosiaan, ettei ihan liikoja ala robotit häiriköimään!

    Lähdenkin tästä kauppaan ostamaan mantelilastuja, jotta voin tehdä toscakakkua ohjeellasi. Kiitos vielä siitä! <3

    VastaaPoista
  13. Sulla on siis taas lohipäivä miltei samoihin aikoihin kuin mulla ;) Tai siis enhän mä tiedä koska sä sen tehnyt oot, mut tää postatus on kuitenkin samoihin aikoihin mun lohenhimoni kanssa ;)

    Siis iso KIITOS smetanalohiohjeesta. Mä tykästyin siihen eräällä kurssilla ollessani, kun siellä ruokalassa sitä oli aina joskus tarjolla. Enkä ikinä tohtinut reseptiä kysellä, olisivat varmaan kertoneetkin, mutta ainakin 100 hengelle ;) Vaikkakaan ei tuo loppujen lopuksi paljon eroa kermalohestani, mä vaan en tiennyt reseptiä! Kiitos ihanainen!

    Siis mitä, salasanavahvistukset vaihtunu? Ne bloggerin vanhat oli ainakin mun mielestä hyvät ja selkeet verrattuna vuodatuksen puolella oleviin. Tuliks niistä nyt sitten samanlaiset kuin mulla? Ne ainakin on harmittavan epäselvät.

    VastaaPoista
  14. Ellieli: no hyvä, jos reseptit sattui sopivasti sun himotuksen kanssa yksiin. ;D

    Ole hyvä! <3 Kiva, jos ilahduit! Tarpeet ei tosiaan ole kummoiset, mutta lopputulos on tosi hyvä. Kehittelin tuon "smetanamössön" todella jo joskus opiskeliaikaan ja edelleen tulee samalla ohjeella aina välillä uunilohta tehtyä.

    No AIVAN! Blogger on jostain keksinyt, että sanavahvistukset pitää vaihtaa, mrgh!!! :SSS Ne uudet on hyvin saman tyyppiset, juu, kuin Vuodatuksen, mutta jos mahdollista, VIELÄ epäselvemmät! Otin koko sanavahvistuksen nyt kokeeksi pois käytöstä. Toivotaan, ettei liikoja ala roskapostia satelemaan..

    VastaaPoista

Kiitos kommentista! Ü