perjantai 24. helmikuuta 2012

Ruokaperjantai - valkosipuliperunat ja kikhernepihvit välimerelliseen tapaan

Viime viikonloppuna, kun olin lähdössä ruokakauppaan ja kysyin mieheltä, mitä hänen tekisi mieli syödä, oli vastaus - jotain hyvää. Mietin automatkalla tovin, että mitäs hyvää keksin, ja päätin tarjota pieniä  tapashenkisiä ruokia kreikkalaisella vivahteella. Kreikkalaisia herkkuja saa nykyää ostaa Suomestakin aika paljon valmiina ja päätinkin oikaista muutaman ruokalajin suhteen. Ostin valmiina tsatsikin, oliivit ja viininlehtikääryleet sekä fetan ja halloumijuuston.



Valkosipuliperunoidenkin valmistuksessa lintsasin vähän ja ostin valmiiksi viipaloituja perunoita. Nimenomaan Pirkka-sarjan perunaviipaleet ovat minun makuuni, koska ne säilyttävät rakenteensa paiston aikana eivätkä mene ihan mössöksi niin kuin monet vastaavat. Pirkan perunaviipaleet löydettyäni en ole enää viitsinyt itse viipaloida perunoita uuniruokia varten.

Valkosipuliperunat:

- 2 pussia valmiita perunaviipaleita (tai vastaava määrä itse viipaloituja)
- 2 - 4 valkosipulinkynttä
- 3 - 4 dl (ruoka)kermaa
- suolaa
- mustapippuria rouhittuna




1. Laita uuni kuumenemaan 200°:een.

2. Kaada perunaviipaleet uunivuokaan ja purista päälle haluamasi määrä valkosipulia (itse laitoin 2 isoa kynttä), 1 tl suolaa ja pari tl mustapippurirouhetta.

3. Lisää n. desi (ruoka)kermaa ja sekoita hyvin niin, että mausteet sekoittuvat tasaisesti perunoihin.

4. Kaada päälle vielä pari desiä (ruoka)kermaa ja paista uunin keskitasolla reilu tunti.






Mies sai pyöritellä itselleen lihapullia, joita varten tein taikinan tällä ohjeella. Itselleni tein kikhernepihvejä tällä kertaa välimerellisillä mausteilla. Taikinasta olisi hyvin voinut tehdä myös falafelin tyyppisiä pyöryköitä, mutta en viitsinyt. Pihvit on niin helppo paistaa lettupannulla.


Kikhernepihvit välimerelliseen tapaan:


- 2 purkkia kikherneitä (yht. n. 450 g)
- ½ dl korppujauhoja (tai mantelijauhetta)
- 2 rkl tahinia
- 1 prk välimerentahnaa (esim. Pirkka)
- ½ dl sitruunamehua
- 2 - 4 valkosipulinkynttä
- tuoretta persiljaa, oreganoa tai rakuunaa
- kuivattuja yrttejä maun mukaan (itse laitoin valmista välimeren yrttiseosta)
- mustapippurirouhetta
- chilijauhetta/chilihiutaleita
- suolaa
- 1 kananmuna
- paistamiseen oliiviöljyä




 1. Huuhtele kikherneet siivilässä ja laita kulhoon.

2. Lisää korppujauhot (tai mantelijauhe), tahini, välimerentahna, sitruunamehu, puristetut valkosipulinkynnet, tuoreita ja kuivattuja yrttejä, mustapippuria ja chiliä.



3. Muusaa kaikki ainekset taikinaksi joko perunasurvimella tai monitoimikoneessa.





4. Maista taikinaa ja lisää tarvittaessa suolaa ja/tai muita mausteita. Sekoita lopuksi joukkoon yksi kananmuna.

5. Muotoile taikinasta kostutetuin sormin joko pieniä pihvejä tai pyöryköitä.

6. Paista pihvit/pyörykät pannulla keskilämmöllä runsaassa oliiviöljyssä molemmin puolin kauniin ruskeiksi.




Paistoin lisukkeeksi vielä paketin halloumijuustoa. Viipaloin tarjolle myös vähän fetaa ja runsaasti tomaattia ja kurkkua. Näistä runsaista aineksista sai koota itselleen oman herkkulautasen. Omani näytti tältä:



Hyvää oli! Sen verran reilut satsit tuli ruokaa ostettua ja tehtyä, että melkein koko viikko on iltaisin saatu samoja herkkuja syödä. Mikä toisaalta sen mukavampaa kuin se, että jääkaapista löytyy helposti lämmitettäviä ruokia nälkäisille kotiin tulijoille. Noista kikhernepihveistä saa myös tehtyä tosi hyviä kasvishampurilaisia, kokeiltu on!





Koirien elämässä on tällä viikolla sattunut ja tapahtunut, mutta siitä enemmän seuraavalla kerralla. Sen verran vihjaan, että tässä taitaa olla viimeiset uudet kuvat koirista takapihalla tänä talvena.. Kakkosvihjeenä voitte kuunnella tämän kappaleen, joka samalla ilahduttakoon kummilapsia tylsän ruokapostauksen lopuksi. ;)








Rentouttavaa viikonloppua!




15 kommenttia:

  1. Aah, taas ruokaohje, joka sytytti! Minä kun olen aika ronkeli, niin vain harva ruokalaji saa sydämen sykkimään...
    Tänäänkin valmistan sitä sinun ohjeesi mukaista sipulipaprikafetaoliiviaurinkokuivattutomaatti-paistosta, ties monennenko kerran. Se on 100% oikeaoppista karppausruokaa, ihan parhaasta päästä. On nimittäin painonhallinta taas kerran hakusessa...
    Kiitos Annamari ihkuohjeista ♥

    VastaaPoista
  2. Hahaa, jatkokertomus! Jännittävää! Mun kone ei nyt suostunut pyörittämään tuota youtuben videota :/

    Itse paistan pihvit melkein aina uunissa.

    Hyvää viikonloppua!

    -Koiratäti

    VastaaPoista
  3. HooPee: kiva kuulla, että tykkäät näistä meikäläisen ohjeista! :)

    Olet muuten oikeassa siinä, että tuo paistoshan on tosiaan ihan kuin karppausta ajatellen suunniteltu. Jota se tosin ei ole, koska itse en ole yhtään innostunut karppamisesta. Perunasta, leivästä, pastasta, pullasta yms. luopuminen ei ole käynyt edes mielessä. ;) Muiden karppaamisen kyllä ymmärrän hyvin ja uskon täysin siihen, että valkoisten jauhojen ja sokerin välttäminen on hyväksi. "Älä tee niin kuin minä teen vaan niin kuin minä sanon".. ;D

    Mukavaa viikonloppua ja Vilille rapsutuksia! <3

    Koiratäti: joo, kertomus meinas vaan olla vähän liiankin jännittävä.. :o Toi linkin kappale on "Who let the dogs out?" (Baha men).

    Uunissa paistaminen onkin paljon terveellisempi tapa, mutta silloin ei saa pihveihin sellaista ihanaa, rapeaa pintaa niin kuin öljyssä paistamalla. ;D

    Samoin Sinulle kivaa viikonloppua! <3

    VastaaPoista
  4. Nam (taas) :P ja o-ou kuulostaa pahalta tuo vihje seuraavasta postauksesta... :D

    VastaaPoista
  5. Petriina: meillä tykätään krekkalaisista mauista kovasti, joten tuo satsi kyllä maistui.. ;D

    Joo kuule, meinas männä viikolla eräänä päivänä vähän hymy hyytyä - ootas vaan, kun kuulet koko tarinan! :o

    VastaaPoista
  6. Nojoo, innolla ootan postausta. :O

    Täällä vietetään perjantaita vetisissä tunnelmissa, Snellmanilla on vähän ripulia ja riisit kiehuu parhaillaan... Mutta ei hätiä mitiä, hyvissä voimissa pienimies silti. :)

    Viikonloppuja sinne :)

    VastaaPoista
  7. Petriina: no voehan hitsitys! :/ Ripuli ei oo hauska juttu..ööks! Apteekista saa ostaa ilman reseptiä sellaista lääkettä kuin Canikur, joka on tarkoitettu koirien äkilliseen ripuliin (ja/tai oksenteluun). On tosi hyvä ja tehokas lääke. Laitan tohon alle osoitteen ko. lääkkeen tietoihin:

    http://www.vetcare.fi/index.php?id=119

    Toivotaan oikein pikaista paranemista Snellulle! Lähetän paljon rauhoittavaa massuhierontaa! <3<3<3

    VastaaPoista
  8. Kun mielikuvitus loppuu ruoanlaitossa, ei tarvitse muuta kuin tulla tänne sinun blogiisi! Voisit koota ruokaohjeesi keittokirjaksi ja menestys on taattu.

    Ostin naudan lähilihaa miehelle ison kimpaleen ja tein hänelle merimiespihviä ja paistia (viipaloitu paisti hakkaa kaupan leikkeleet mennen tullen). Naisväki on syönyt kanasalaattia ja herkkusieni-tomaatti-tuorepastaa. Sunnuntaina naisilla on lohipäivä, miehelle ja tämän pojalle karjalanpaistia. Tällaista se on, kun naisväki ei syö punaista lihaa - saa tehdä kahdet eväät, mutta eipä tuo haittaa.

    VastaaPoista
  9. Aikku: voi ei, miten ihanasti sanottu - KIITOS! <3 Toivonkin aina, että joku saisi täältä ideoita, kun ei meinaa keksiä mitä ruokaa laittaisi. Se kun lienee tuttu tunne meille kaikille.. ;D

    Olet kyllä huippu kiltti, kun jaksat ja viitsit kahdet eri ruuat perheelle laittaa! Älä kerro meidän miehelle, että noinkin hyvin voi palvelu pelata. ;D Minä en meinaan kovin usein tee miehelle erikseen liharuokaa. Kesällä hän kyllä grillaa aika usein itselleen pihvin muun ruuan oheen ja joskus tosiaan teen hänelle lihapullataikinan valmiiksi. Pullat saapi sitten kyllä itse pyöritellä eli heikohko on palvelu täällä. Hitsi. ;)

    VastaaPoista
  10. Kuulehan Annamari, en minäkään sentään mikään kotiorja tai perheenpassaaja ole vaan kyllä se mieskin saa omat liha-ateriansa aika usein itse laittaa. Minä teen esimerkiksi kasvissosekeittoa ja mies sitten paistaa jauhelihapihvejä itselleen lisäkkeeksi. Viikonloppuna vastaan kuitenkin usein ruokapuolesta, mutta arkipäivisin se tahtoo olla miehen heiniä. Yleensä maanantai, joskus myös tiistai, eletään vielä viikonlopun tähteillä.

    VastaaPoista
  11. Aikku: huRRRaa, huRRRaa - sun miehellä on kotiorja! ;D No ei vaan, en tietenkään ajattele, että olisit sen ihmeempi perheenpassaaja. Kuulosti silti tosi mukavalta tuo kuvailusi teidän viikonlopun syömisistä ja koin pienen omantunnon pistoksen, kun ajattelin, että itse en paljon tule miehelle liharuokia tehneeksi. Meillä tosin minä vastaan aina ruuanlaitosta.

    Eiks oo hiRRRveen kivaa, että Leena voitti! HuRRRaa, huRRRaa! :D

    VastaaPoista
  12. Yritin jo äsken laittaa kysymyksen, mutta ei tainnut lähteä. Eli miten tuota Tahinia säilytetään ja kuinka kauan se säilyy? Löysin vihdoin purkin kaupasta, mutta ei siinä näkynyt näitä tietoja.

    Jee! Hyvä Leena :D

    Aloin jo aavistella huomista postausta... Jännittävää!

    -Koiratäti

    VastaaPoista
  13. Koiratäti: itse ainakin säilytän avattua Tahini-purkkia jääkaapissa. Se säilyy todella pitkään ja hyvin, vuosia sanoisin. Pitääkin pian tehdä taas hummusta, niin saan reseptin laitettua tänne blogiinkin. Hummukseen tulee nimittäin myös tuota Tahinia.

    Niin oli kiva, kun Leena vei voiton, JaJaJa.. ;D

    Jännittävää - juu, vähän liiankin! :o

    VastaaPoista
  14. Namskista namsis......viinilehtikääryleet:) Mistä kaupasta olet löytänyt niitä...itse olen vaan tukusta joskus ostanut isossa purkissa.
    Mitähän teidän koirulit ovat keksineet? Meillä Alma varasti ja söi eilen 2-4 ibumaxsia ja pelättiin et se saa myrkytyksen...onneksi ei mitään paha tapahtunut<3

    VastaaPoista
  15. MaMMeli: viininlehtikääryleistä minäkin tykkään tosi paljon! Niitä myydään kyllä yllättävän monessa kaupassa kunhan vaan keksii, missä hyllyssä niitä missäkin kaupassa pidetään. Prismasta ja Cittarista pitäisi ainakin löytyä joko vihannessäilykkeiden tai "eksoottisten" ruokien luota. Hinta on kyllä aikamoinen siihen tukun "jättipurkkiin" verrattuna.

    Uusimmasta postauksesta voitkin lukea Rillan karkureissusta..:o

    Kannattaa muuten pitää hiilitabletteja/-liuosta kotona myrkytysten varalta. Meilläkin on koirat kerran löytäneet lääkkeitä ja eläinlääkäristä neuvottiin juottamaan heille runsaasti hiilitableteista ja vedestä tehtyä liuosta myrkytyksen ehkäisemiseksi.

    Mukavaa uutta viikkoa Sinulle! <3 Olipas tosi kivoja uutisia sen teidän "naapurin" osalta! :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentista! Ü